Flygsamlare – 1

Om man har ett stort intresse för något, tror jag det bara är så att man samlar på något som har med ämnet att göra. För min del har det blivit en förstärkning av flygintresset att samla på saker som knyter an till antingen flygplan, svenska flygvapnet eller civil flygverk-samhet. I yngre år vill jag samla på allt som stavas flyg, men när jag börjar ”få koll på läget” och därmed sambandet till disponibla ekonomiska medel, börjar jag begränsa jakten till sådant som inte är investeringsobjekt eller till sådant som kostar gratis. Frimärken har alltid varit ett område där man kan hitta sin hobby eller största  intresse. Men jag vill nog påstå att det är flygvapnets divisionsmärken som blir min start. Det är inte så konstigt att det blir så om man tänker sig att det är dessa tre som är an-/inledningen:

Dessa dekaler från de tre divisionerna på F 17 (fr v 1.-2.-3. div.) skaffar jag i augusti 1971 när jag är flygpojke på flottiljen, då bestyckad med Lansen. Efter kursen blir det i stället inköp av flygböcker och flygtidningar och det blir en fortsättning av samlandet först när min barndomsvän EDA, som blir antagen till flygvapnet, börjar byta till sig märken när han besöker olika flottiljer. Det finns ju några att besöka i mitten av 70-talet :-). Det finaste han lyckas skaffa är en dekal från 1.div F 21,  ”Akktu Stakki”, som jag tyvärr inte får visa här utan tillstånd, eftersom det är varumärkesskyddat, något som jag skrivit om tidigare i en tråd på SFF Forum. Ett annat ”märke” han skaffar till mig är från F 12 Kalmar och Ludvig Röd vid dess nedläggning 1979. Detta är ingen dekal utan ett beskuret foto.


Det är inte många divisioner jag missar under åren jag håller på att samla som mest inten- sivast, i varje fall inte av de som finns kvar från 1975 och framåt. Oftast skriver jag brev direkt till divisionschefen och bifogar alltid ett svarsbrev eller en sedel att lägga i kaffe-kassan. Jag vet att de flesta märken har bekostats av Flygvapnet och därför inte ska kosta mig något, men man tjänar på att vara generös i dessa lägen. Trevligast är när jag kontak- tar 1. div på F4, där jag får ett brev tillsammans med märket. I brevet står det att divi- sionen haft överläggning huruvida jag ska få ett märke eller inte.

Ringer jag till divisionerna erbjuder jag mig också att skicka enligt ovan, men det behövs aldrig. Speciellt kommer jag ihåg ett samtal och det är när jag ringer till F18 och undrar om det går att få deras gemensamma divisionsmärke med tre svärd. De har inget sådant att ge mig, men jag får ett par andra med tryck FV Södertörnsskolor respektive Sambandsflyg-gruppen F 18 samt Petter Röd eller Kungliga Hufvudstadsjakten. När vi är färdiga med formaliteterna börjar vi prata flyg och det visar sig att jag ringer samtidigt som den rödmålade 35 Draken gör sista flygningen för Petter Röd, den 27 juni 1985.

Trevligt är också att jag lyckas få tag i några dekaler, modell större, för att applicera på helikopter/ flygplan: Flygräddning (gamla märket med kolibrin), Målflygdivisionen, krondekal blå/gul samt F 17 flottiljemblem och 2.div (örnhuvud i Q).

Under åren är det många som hjälper till att utöka samlingen och skaffar märken som jag nog aldrig själv skulle lyckas få tag i direkt. Jag vill här passa på att tacka alla som tänkt på mig.

För att se vad som finns utgivet, rekommenderar jag Tonys Flygsida, Robbans militär-märkes-samling och www.flygbengan.se.

Det här inlägget postades i Flyg, Samlarobjekt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Flygsamlare – 1

 1. Magnus B skriver:

  Själv letar jag efter F 9 saker då det är för mitt bevarande av minnet för Göta flygflottilj
  Även min hemsida är en del av bevarande

  Gilla

 2. aeronavium skriver:

  Magnus, du har gjort en väldigt trevlig hemsida

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s