Första luften under vingarna

Jag nämner i ett tidigare inlägg att jag får en flyguniform. Då är jag drygt tre år och använ- der den vid högtidliga tillfällen, t ex när min lillebror döps. Det är med hjälp av foton jag kommer ihåg den, för när jag kommer i skol- åldern, då passar den min lillebror och då finns den inte mer.

Många kommer ihåg när man får sitt luftdop som passagerare och så gör även jag, fastän jag inte har något foto från själva händelsen. Däremot några tagna före flygningen, men tyvärr inte på en flygplats.

Sommaren 1962, strax innan skolstart, får jag möjligheten att flyga för första gången. Rutten blir den som anses vara världens kortaste reguljära flyglinje, Pendylen eller Pendeln, som från början mer korrekt hette ”flygpendeltrafiken Malmö-Köpenhamn-Malmö. Berättelser av piloter talar om en rekordtid av 5½ minuts flygning under gynnsamma förhållanden m a p i första hand startriktning.

I sällskapet finns mina föräldrar, min lillebror, jag, mormor och morfar. Vad jag kommer i håg så har ingen av oss flugit tidigare. Vi åker båt med M/S Absalon från Malmö över till Köpenhamn.

Kepsarna jag och lillebror bär, gör mer att vi liknar en sjökapten än en flygkapten. Jag vet inte vad mina föräldrar tänker på när de köper dessa.

Returresan till Sverige blir med SAS, antingen Douglas DC-7C eller Convair CV 440 Metropolitan. Jag kommer ihåg när kärran drar på, lättar och det ljud som finns i kabinen och att tiden i luften är alldeles för kort. Men ändå en spännande upplevelse för en ung grabb. Det riktigt tråkiga för mig som samlare och kalenderbitare, är att jag idag varken har flygbiljett eller notering om vilken individ jag flyger med. En dödssynd i flygnördar- kretsar 🙂  Jag är otroligt avundsjuk på alla de ordningssamma personer, som kan visa upp sin biljett från en flygning med Albin Ahrenberg när han gör sina turnéer runt om i landet under ett kvarts sekel, med start 1927.


Det här inlägget postades i Min flygdagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s