Min flyglitteratur – 2

Det är inte bra att börja sin bloggkarriär med att fara med osanning. I Min flyglitteratur-1 skriver jag om min äldsta litteratur i bokhyllan. Minnet var vid det tillfället upptaget med annat, för nu efteråt har jag hittat något som är äldre, ett helt år, dvs. 1909. Objektet är ett ”syskon” till de två andra jag skriver om: häfte nr 165 S. A.  Andrée – en levnadshistoria.

Den här är skriven 12 år efter avfärden 1897 med Örnen och man skriver då om Andrées liv fram till dess, eftersom man då inte vet mer om hans öde. Denna skrift plus Ingenjör Andrées luftfärd (1967) av Per Olof Sundman har jag haft längst i min samling. Egentligen har jag från början två ”motsatsdokument” i min ägo. Verdandi-skriften, där Andrée framställs som hjälte, mot en roman där Sundman med faktaunderlag att bygga på, ändrar på den hjältebild som framställts tidigare i litteraturen och media.

Jag kan erkänna att mitt största intresse vad gäller flyg ligger på aerodyner (flygplan och helikoptrar) och inte så mycket om aerostater (ballonger och luftskepp). Men intresset är stort för Andrée, mycket för att han är svensk, men även för det äventyrliga i honom, där han på den tiden tar hjälp av en vätgasballong för att ta sig fram över en outforskad del av  jordens yta.

Under åren har jag skaffat mer litteratur om honom. Detta är för närvarande min samling :

Min stora favorit är Med Örnen mot polen (mitten överst) från 1930 , samma år som man hittar kvarlevorna av de tre samt deras tillhörigheter. Enligt mig ett praktverk på ca 500 sidor och med bilder och kartor vad som hänt expeditionen, samt Andrées och Strindbergs dagboksanteckningar. Två andra böcker från samma tid är Andrée av C. Vilhelm Jacobowsky och S. A. Andrée från Världslitteraturens Förlag. Den förra på 195 sidor är en biografi medan den andra på 56 sidor går under rubriken minnesalbum, där halva boken rymmer fotografier från Andrées vagga till grav.

Den senaste förvärvet är Den svenske Ikaros – Berättelserna om Andrée (vänster överst) från 2003 av Per Rydén. Även denna som en tegelsten på 711 sidor. Rydén har inte gjort en ny bok om Andrée, utan mer en analys av vad som kommit fram i tidigare litteratur samt i Troells film från 1982 som bygger på Sundmans bok. Utöver Verdandi-häftet så har jag det lilla blå, som är en skrift på 10 sidor från Gränna Hembygdsförening, Andrée-minnet och Museerna i Gränna från 1967. Nederst på fotot några vykort från Andrée-museet. Jag har även 6 sidor ur Söndagsexpressen den 14 juni 1981, ”Andrée och hans hemliga kärlek”. Något jag saknar är Troells film. Vet inte om den finns på DVD, men VHS bör gå att få tag i. Jag har inte jagat den aktivt, men en vacker dag står den i min filmhylla. Att låna den på bibliotek för att få se den en gång till är ju också en möjlighet.

Slutligen har Andrée funnits med på frimärken. Vad jag vet på ett från Sverige, som gavs ut i ett häfte 1973 ”Mot fjärran mål” (andra märket nedifrån t v) och ett från Guiné Bissau 1983 (45 x 45 mm)

Det här inlägget postades i Flyg, Litteratur. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Min flyglitteratur – 2

 1. Lars Sundin skriver:

  Hej Kenneth! Intrwessant att få veta litet om ditt läsande. Jag har råkat att komma in på mitt läsande på min blogg, och just Andrée är då förstås med på ett hörn. Minns inte mycket av filmen, däremot litet av mitt besök på Café Nordpolen i Vara för några år sedan. Det finns många minnen från ballongtiden som man kan se i Svenska Ballongfederationens fina förteckning.

  Min blogg om min läsning: http://larsan13.wordpress.com/2010/08/21/flyget-i-litteraturen-om-cederstrom-och-andra-hjaltar/

  Lars S

  Gilla

 2. Bokskorpionen skriver:

  Så intressant att få läsa om de böcker du läst om Andrée! Nog finns det mycket skrivet om denne man, hans medhjälpare och deras expedition. Ju mer man fördjupar sig, desto fler intressanta böcker får man ögonen på. På Grenna Museum finns en hel del matnyttig litteratur till salu. Jag har sett halva Troells film hittills. Ska ta mod till mig och se resten också (den är så sorglig). Jag fann den i två delar på youtube. Vet inte om man kan köpa den någonstans. Tack för ett väldigt intressant inlägg!
  /Bokskorpionen

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s