F 10 flygdag 1972

Nästa stora flygdag jag besöker är 4:e Internationella Flygutställningen på F 10, som varar två dagar, den 13  – 14 maj 1972. Man ställer ut en blandning av civila och militära flygplan. Självklart  är det uppvisning av J 35F Draken, men även A 32A Lansen från F 17 och AJ 37 Viggen.  I F 10:s jubileumsbok Skånska Flygflottiljen 50 år 1940-1990 kan vi också läsa: ”Ett originellt inslag är en kapplöpningstävling mellan en J 35F, en Sk 50, en Porsche 911S och en människa. Samtliga startade på linje på banan och uppgiften var att J 35F skulle flyga en runda på 80 km, Sk 50 en runda på 12 km, Porschen  köra 9 km och människan springa 1200 m. Naturligtvis var det beräknat att människan skulle vinna med några meter över Draken, och så blev också fallet. Även om tekniken går framåt, får den inte gå för långt”

På denna flygdag har jag med mig min nyinköpta systemkamera, en Minolta SRT101b med ett 50 mm objektiv, och den är laddad med diafilm. Det blir inte så många bilder, eftersom fickpengarna ska räcka till annat också. På den tiden tänker man efter vad man ska fotografera till skillnad mot idag med digitalkamera, då man knäpper bilder tills man tröttnar i avtryckarfingret. Vid det här tillfället är jag inte heller kalenderbiten, så därför saknas individnummer på de flesta bilderna.

Mitt stora intresse för vårt flygvapen under flygdagen är ändå klart dominerande. Jag har inga foton alls från den civila delen av utställningen och den ovan nämnda tävlingen är också höljd i dunkel. Jag tror inte heller att det på senare år obligatoriska flygdagsprogrammet finns med som investering. Jag hittar i varje fall inget (ännu).

Något som jag däremot hittade, var ytterligare ett foto från flygdagen på F 12 1967. En Hkp 3 under uppvisning.

Det här inlägget postades i Flyg, Flygdagar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s