Dags att börja lära sig flyga – 1

I Andra och tredje luften under vingarna berättar jag om när jag får segelflyga för första gången. Då på F 17 med Blekinge flygklubbs Bergfalke. Av någon anledning blir det segelflyget jag fastnar för. Detta beror till stor del på att jag har drygt sju kilometer till Rinkaby flygfält och Kristianstad flygklubbs (KFK) verksamhet.

Med moped är jag där på en liten stund och med ett körkort i handen om ett halvår, blir det en enkel match att ta sig dit. Körkortet kommer jag inte att behöva betala med egna pengar. Mina föräldrar lovade att stå för detta om jag, när jag fyllde 15 år, kunde låta bli att börja röka innan jag var 18 fyllda. Detta var inga problem, eftersom jag aldrig lärde mig dra halsbloss och då tyckte det var meningslöst med att bara suga och blåsa. Detta gör att alla pengar jag jobbar ihop på fritiden går till att nå målet att ta mitt segelflygcertifikat. Jag kan berätta att jag fortfarande är rökfri 🙂

Karta över Rinkaby flygplats

Jag samlar på mig lite broschyrer om segelflyget, just för att vara lite insatt i vad det kommer att handla om.

Den 1 oktober 1972 gör jag mina första provstart med SE-TBM, en Bergfalke II/55 byggd 1963 och som flyger hela sin levnad hos KFK fram till ett haveri den 19 juli 1975. Mer om detta i ett kommande inlägg. Bogserflygplanet hos KFK är SE-CRY, en Piper PA-18-150 Super Cub, byggd 1961 och som kommer till klubben 1967. Kostnaden för en provstart är 30 kronor (motsvarar 176,52 kronor 2010, en förändring med 488 %). En sökning på internet visar att det idag kostar 300-400 kronor med en Bergfalke.

Enligt min flygdagbok bogserar vi fyra minuter och flygningen varar i fjorton. Efter flygningen bestämmer jag mig för att påbörja utbildningen och under vintern gör jag teoridelen, innehållande Flyglära och aerodynamik, Bestämmelser för civil luftfart (BCL) samt Meteorologi för segelflygare. Teorin kostar mig 80 kronor (idag från ca 900 kronor och uppåt).

 

 

Det här inlägget postades i Min flygdagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s