Skånes Flygcentrum – Skåne-Open 1974

Våren och sommaren 1974 är det Skånes Flygcentrum i Skånes Fagerhult som gäller. Dels är jag funktionär när det är Skåne-Open, två dagar i slutet av maj och dels har Kristianstads Flygklubb ett midsommarläger samt ett sommarläger där i slutet av juli. 1973 ingår de sex segelflygklubbarna i Skåne och Halmstads Sfk ett avtal om att arrendera fältet i 20 år. Det finns då möjlighet att bedriva tävlingsverksamhet där, men även lägerverksamhet.

Skåne-Open blir en härlig upplevelse. Då får jag bl a se andra segelflygplan än vad jag tidigare sett i verkliga livet, men också vara med om hur det går till att tävla i segelflyg med internationellt deltagande. Året innan deltog jag i Skåneträffen, innehållande sträckflygning och landningstävling. Då blev det att sköta protokoll för flygtider, både vad gällde segel- och bogserflygplan.  Ett hektiskt uppdrag kom jag ihåg. I år är jag med på fältet och sköter bogserlinan, men får också vara med vid startgrinden och ge klartecken för att starten blir godkänd för piloten att ge sig ut på sträcka.

Tyvärr har jag inga resultatlistor från tävlingen, men jag tror att det är en dansk som vinner i en Schleicher Ka 6E, och i så fall med registreringen OY-XEU. Med min Kodak Instamatic blir det några bilder. Håll till godo med kvalitén:

Under tävlingen får vi också ett celebert besök. Från Szybowcowy Zakład Doświadczalny (SZD) i Polen kommer prototypen till SZD-41A Jantar Standard, som drygt fjorton dagar tidigare gjort sin jungfruflygning. I jämförelse med de övriga segelflygplanen på fältet, framstår detta för mig som ett ”superskepp”. Några av de rutinerade segelflygarna får möjlighet att testflyga,   bl a Gert Acketoft från Nordvästra Skånes Segelflygklubb i Höganäs.

Om en månad kommer jag att besöka Skånes Fagerhult igen och då blir det för att själv få flyga under ovan nämnda midsommarläger. Sedan återkommer jag efter ytterligare en månad i sommarlägret. Mer om detta i kommande inlägg

Det här inlägget postades i Flyg, Min flygdagbok. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skånes Flygcentrum – Skåne-Open 1974

 1. Vad roligt att se dessa bilder från Fagerhultsfältet! Har många trevliga minnen därifrån.

  Gilla

  • aeronavium skriver:

   Ja, det har jag också. Framförallt att det blev sådan sammanhållning mellan medlemmarna, dels under tävlingarna, men även under lägerveckorna

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s