Flyga med egna vingar – 2

Så är det äntligen dags för lite ordning och reda med mitt flygande, d v s 5S: sommar, semester, segelflyg, Skånes Flygcentrum och Skånes Fagerhult. Kristianstads Flygklubb arrangerar ett läger för klubbens medlemmar under två veckor i juli. Nu bjuds möjlighet att få flyga så mycket man hinner och orkar eftersom kvälls- och veckoslutsflygningar är de tillfällen jag haft att kunna flyga och då tidsutrymmet varit mer begränsat. Nya förutsättningar för termikbildning m a p att vi mestadels flyger  över skogs- och myrområden. Skulle man komma i en nödsituation och behöva göra en utelandning är jag van vid att i Kristianstad ha haft åkrar och fält som möjliga landningsplatser. Jag ser verkligen fram emot de här veckorna och nu ges det också möjlighet att få lära känna de övriga i klubbarna som medverkar.

Början blir en upplevelse av det mer grundläggande slaget. I en hangar på fältet finns en Schneider Schulgleiter SG-38 förvarad och en stilla kväll drar vi ut glidflygplanet och testar på hur det är att bogseras upp efter en bil. På en höjd av tio meter kopplar jag ur och landar rakt fram utan ha gjort någon sväng. Denna händelse sitter verkligen etsad i mitt minne. Jag flyger två starter denna kväll.  Det finns också några foton från detta tillfälle:

Denna SG-38 finns idag bevarad i F5:s gamla flottiljmatsal i Ljungbyhed, upphängd i taket. Återkommer om jag lyckas få ett foto därifrån.

Jag flyger också in mig på en ny flygplanstyp: SZD-22C Mucha Standard och registreringen SE-TDA, som är byggt 1961 och ägs av Nordvästra Skånes Flygklubb i Höganäs. Ett mycket lättfluget plan, där jag speciellt kommer ihåg styrspaken, som har ett räfflat mopedhandtag i gummi att hålla i (motsvarar det mittersta på denna bild). Det blir bara två korta starter med detta plan också.

SE-TDA SZD-22C Mucha Standard

Vädret under de två veckor vi är där, är inte alls segelflygvänligt. Det blir inte mer än åtta starter totalt och endast en hyfsad termikflygning på knappt en timme, och detta i en Bergfalke. Vi har trots detta trevliga dagar tillsammans i vårt ”läger” där några bor i tält. Vi har också ett utbyte med en ridskola, där deras elever får prova på segelflyg och vi får testa att ”spaka” häst i terräng. Hyfsat trevlig upplevelse, men kommer bara ihåg hur illa kroppen mådde dagen efter då jag känner av muskler som jag inte tror att jag har.

 

Det här inlägget postades i Min flygdagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s