Flyga med egna vingar – 3

Våren -75 kommer segelflyget igång redan i mitten av mars. Det är skönt att ha inflygningen klar, i fall det skulle smälla till och bli kanontermik på våren. Men redan  vid andra starten för året blir det termikflygning.

Helgen kring Valborg och första maj flyttar Kristianstad Flygklubbs segelflygsektion sin verksamhet till Kronobergshed och tillsammans med Kronobergs Segelflygklubb anordnar vi ett fyradagarsläger. Här får jag flyga in mig på fältet i en Bergfalke IV, en positiv överraskning jämfört med vår gamla II/55. Kronoberg har två IV:or,  SE-TLE och -TLN (den senare fortfarande registrerad i klubben) och termikförhållandena är betydligt bättre än vad Rinkaby kan erbjuda. Sedan är ett läger alltid en upplevelse, framför allt med det sociala livet bland likasinnade, samt att det drar till sig andra flygare från närliggande klubbar. Av flygdagboken kan jag också utläsa att bogsertiderna är betydligt kortare än på Rinkaby, mycket beroende på att vi bogserar med Super Cub. Trots att vi är några stycken som ska dela flygtiden på vår Pirat, SE-TKD skrapar jag ihop några timmar till timsaldot.

I månadsskiftet juni-juli är vi åter på läger på ”Heden”. Då är termiken ännu bättre och flygdagbokens timmar ökar i snabb takt. Även här får vi besök luftvägen och då av både gammalt och nytt. Från Kalmar kommer en Schleicher K 8 B, SE-TCW, och en Glasflügel H 401 Kestrel 17, SE-TNB. K 8:an är byggd 1964 och flyger i Kalmar Segelflygklubb fram till 1986. Den senare, med 17 meters spännvidd, är byggd i glasfiber och registreras som ny i Sverige ett år tidigare. Ytterligare en har funnits registrerad i Sverige, SE-TMX.

Här gör jag också min näst bästa höjdvinst, 1570 meter. Att under en timmes flygning få känna trycket i sitsen och följa med upp i termikblåsan, kan bara sammanfattas med: att flyga är att leva!

 

Det här inlägget postades i Flyg, Min flygdagbok. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Flyga med egna vingar – 3

  1. SE-TKD var den första ensitsare jag flög med. ”Uppskickad” av Valter Hansson!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s