Idag för en månad sedan var det 85-årsjubileum av vårt flygvapens bildande och den 23 maj var det 35 år sedan svenska flygvapnet officiellt firade sin 50-årsdag första gången av fyra: jubileumsflygdagar på F5 Ljungbyhed i maj, F4 Frösön i juni och F13M Malmslätt i augusti, samt den 1 juli i Stockholm. En stor händelse som får mycket reklam genom framförallt det tryckta ordet. Det tas också fram andra produkter för att man ska komma ihåg detta år i svensk flyghistoria. I denna del ska jag visa de tryckta alster jag skaffar under året. Senare kommer bilder från flygdagsbesök på F5 och F13M samt lite prylar jag samlat på.
Vad gäller böcker och tidningar är den riktiga höjdaren ”Att flyga är att leva”. Den ges ut av Bra Böcker och författare är flygboksförfattarradarparet Gösta Norrbohm och Bertil Skogsberg. Ett halvfranskt praktverk på 340 sidor och med över 700 bilder, både i svart-vitt och färg och kostar ca 125:- (motsv. 580:- i dagens penningvärde) i bokhandeln. Är man medlem i BB:s bokklubb kostar bokpaket 59 inkl två romaner 54:- inkl porto!
Gösta Norrbohm skriver i förordet:
”Avsikten med denna bok är ingalunda att skriva Flygvapnets historia – det ankommer på andra och kommer att kräva volymer. Avsikten är att helt anspråkslöst påminna om de gångna 50 åren från 1926 till 1976, den grundläggande epoken i vårt självständiga Flygvapens historia.”
För mig blev denna bok länge det svenska flygvapnets bibel m a p historia. Ingen hade gjort något motsvarande tidigare och vem av oss ”flyghysteriker” har inte haft detta verk i våra händer? Undrar hur stor upplagan var? Idag kan man på internet komma över den billigt med ett porto som vida överskriver priset på boken.
Bland tidskrifter som trycks, kan nämnas Kontaktgruppen Göteborgs KONTAKT!, som i fem nummer, från nr 25 i januari till 29 i december, på mittuppslaget i text och bild, beskriver tio år i taget, med början 1926-1936.
I april kommer Allt om Hobby nr 3 ut, innehållande en 12-sidig artikel om 50-åringen
I juni kommer Flygrevyn med en specialutgåva i form av en 26-sidig bilaga, skriven av Lennart Berns och Robert Löfberg.
I september kommer FlygvapenNytt nr 3, en jubileumsutgåva på 80 sidor, också inne- hållande reportage från alla tillfällen 50-årsdagen uppmärksammats.
I oktober kommer Svensk Flyghistorisk Förening ut med Flyghistoriskt Månadsblad, där man på en (1) sida refererar till 50-årsdagen den 1 juli. I december ger man ut Flyg- historisk Revy nr 26 ”Kring ett flygvapens tillblivelse”, där man på drygt 140 sidor beskriver uppbyggnaden av det svenska flygvapnet från 1911 fram till 1926.
Pingback: Från Phönix till Viggen | Kalla krigets historia
Pingback: 1976 – Flygvapnet 50 år -4 Memorabilia | aeronavium – din hangar på nätet