1976 – Flygvapnet 50 år -2 Flygdag Ljungbyhed 23/5

Denna flygdag blir lite speciell, eftersom jag under hela dagen får en privat guidning av min barndomsvän Per-Göran, som ligger på Ljungbyhed och gör sin GFU (Grundläggande flygutbildning). Det kunde varit jag som gått omkring i stilig uniform och visat mina anhöriga, men tyvärr blev det inte så och det är absolut ingenting att gråta över nu.

Söndagen den 23 maj är flygdagen. Inträdesavgiften motsvarar idag drygt 23:-

Solen lyser från en klar himmel och folk strömmar till i stora skaror. Flygvapnet har som hedersgäst bjudit in Carl XVI Gustaf, som om knappt en månad ska gifta sig med Silvia, Sveriges blivande drottning.

Utöver traditionella markutställningar består flygprogrammet av formationsflygningar med 34 st SK 61 som bildar FV 50 och lika många SK 60 som gör F5 50. Sedan bjuds det på solouppvisningar av flygvapnets olika typer och även 4-grupper av J 35 Draken och AJ 37 Viggen. Hela programmet avslutas med, i folkmun En Sexa Skåne, men som formellt nyligen fått namnet Team 60.

Rekommenderar i sammanhanget Team M:s DVD Flygvapnets jubileum 1976-1986-1996

Här är mitt fotografiska bidrag från denna flygdag och jag beklagar den låga bildkvalitén:

SK 60 ovan är den individ (60088), som tillhörande Flygskolan specialmålades 2004

Detta inlägg publicerades i Flyg, Flygdagar. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till 1976 – Flygvapnet 50 år -2 Flygdag Ljungbyhed 23/5

 1. Sudden skriver:

  Hej Kenneth! Tittade på några av dina bilder. De återspeglar en tid som var, och de är mycket nostalgiska eller ibland t o m ”kraftfulla”, t ex den fyrgrupp Draken där alla ”bryter ut” eller vad det nu heter. (Vi är nog många som inte skriver på forum och bloggar för att vi inte kan er jargong; vi vill inte göra bort oss. Jag frågade en gång på SFF forum varför det hette ”vapenbalk”. Inget bemödade sig ens om att svara vad jag nu minns! Hur står det till med bildningen hos våra etablerade SFF-flyghistoriker eller ”stjärnorna” på forumet?)

  Tillbaka; bilden med ”Knugen” på är avgjort ”skön”. Att jag sedan aldrig varit helt road av flygdagar annat än att jag på senare år vid flygdagsbesök haft nöjet att stöta samman med gamla bekanta.är en annan sak och nu är kroppen inte längre så samarbetsvillig.

  (Jag får problem med att skicka in detta. Hoppas jag lyckas.)

  Tack för bilderna!

  Lasse S

  Gilla

  • aeronavium skriver:

   Hej Lasse!

   Kul att höra av dig! Det var ett tag sedan vi kommunicerades vid (heter det så?)

   Bryta ut är väl vad det heter, i varje fall har jag sagt så under alla år . Var inne och googlade och hittade samma ord på engelska:2011 MCAS Miramar Air Show – Blue Angels Final Breakout http://www.youtube.com/watch?v=BhBFHa_gmqw
   På tal om CXVIG: det var första gången av två jag stod öga-mot-öga med monarken. Andra gången var när han besökte oss på Volvo i Olofström, när jag mötte ”rundvandringssällskapet”
   på en gångväg inne i fabriken. Jag tyckte minsann att han tittade på mig som om han kände igen mig. Jag kände i varje fall igen honom 😉
   Nostalgi är underbart. Håller på att förbereda bilderna från Linköping senare på året. Har inte tittat på dem på flera år.

   /Kenneth

   Gilla

 2. Tord skriver:

  Det 35-gruppen gjorde som avslutning på sitt program kallas på flygarspråk för split.

  Gilla

 3. Pingback: 1976 – Flygvapnet 50 år -3 Flygdag Malmslätt 28-29/8 | aeronavium – din hangar på nätet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s