Enoch Thulin på Landskrona museum

PICT0016

Under semesterresan 1976 i Skåne hinner jag med lite flygkultur också. Efterhand som flygintresset växer, försöker jag framförallt att förkovra mig i den svenska flyghistorien. Ett av namnen jag tidigt fascineras av är Enoch Thulin (1881-1919), som 1914 börjar serie-tillverka flygplan. Ett av flygplanen, Thulin NA, från 1919 och det enda tillverkade exem- plaret, finns bevarat på Landskrona Museum. Detta blev också Thulins sista tillverkade flygplan. Tillsammans med en del annat flygrelaterat från hans verksamhet, har man byggt upp ett Thulinrum. Tyvärr märks det på flygplanet, att detta inte är en prioriterad avdelning av museet.

För den som vill förkovra sig i Enoch Thulins tillverkning, finns två tryckta alster jag kan rekommendera. Den äldsta är ett specialnummer av Flyghistorisk Revy från Svensk Flyghistorisk FöreningFlygpionjärerna i Landskrona och Ljungbyhed” (1980) samt Jan Waernbergs ”Enoch Thulin – Forskare, flygare, företagare” (2004).

Revy_Landskrona_ljungbyhedEnochThulin-537x800

Jag har inte besökt museet sedan dess, men enligt ett foto hos Riksantikvarieämbetet, ser idag utställningen ordentligt uppfräschad ut.

skåne_landskrona_B1004901-580x622

Foto: Janna Jönsson, Riksantikvarieämbetet

Bild | Det här inlägget postades i Flyg, Flygmuseum, Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s