Svensk Flyghistorisk Förening – SFF Blekinge – Quintus 72

IMG_0372-1

Efter att ha besökt Flygvapnets jubileumsflygdagar 1976 (se tidigare inlägg), kommer flyghistoria att bli mitt stora fritidsintresse. Jag går med i SFF – Svensk Flyghistorisk Förening, ett medlemskap som 35 år senare leder till att jag  blir hedersmedlem.

I år är det 40 år sedan jag på flygdagen den 27/8 1978 på F17 för första gången kommerQ72-018 i kontakt med Quintus 72, föreningen som senare kommer att bli lokalavdelning till Svensk Flyghistorisk Förening (SFF) i Blekinge. Man har arrangerat en utställning av plastmodeller i skala 1:72. Det är första gången jag på nära håll får skåda mycket, mycket välgjorda modeller. Helt enormt vilket noggrant jobb respektive byggare har lagt ned. Det är nästan som om man bara väntar på att modellen startar och flyger iväg. Själv har jag under flera år sysslat med modellbygge, men då byggt precis som byggbeskrivningen visar, byggt ”direkt ur lådan”, och inte tagit ut svängarna det minsta. Freddy Stenbom i tidningen Allt om Hobby beskriver i en artikel föreningen så här:

AoH 8-1978

Föreningen sysslar inte enbart med modellbygge, utan på träffarna som man har inne på flottiljen, bjuder man bl a på föredrag, filmvisning och gör studiebesök i F17:s verksamhet. Ett medlemskap blir ett absolut måste och nu skaffar jag mig många nya vänner med samma intresse som en själv. Jag får medlemsnummer Q018. I medlemskapet får man också en årsskrift, Quintus, vilken innehåller artiklar som medlemmarna skriver.

 

Programpunkterna under åren har varit väldigt varierande, studiebesök på F17, föredrag av egna medlemmar och av gästföreläsare, resor till museum och flygdagar samt egna modellutställningar vid olika evenemang i regionen.

Under senare år har föreningen också haft öppna föreläsningsmöten utanför F17, där man haft sin bas nästan sedan starten. I alla år har det funnits eldsjälar som drivit verksamheten i föreningen och jag vill här tacka dem för deras engagemang, ingen nämnd, ingen glömd.

Denna t-shirt kan jag, p g a någon sorts tygvirus i garderoben, inte bära längre. Dock är skalan på Lansen fortfarande beständig, 1/72.

10466971_10202200756250221_6429752787210479851_o-1

Det här inlägget postades i Flyg, Litteratur, Min flygdagbok, Quintus 72 - SFF Blekinge, Svensk Flyghistorisk Förening (SFF). Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s