F16/Se M 40-årsjubileum 1983 – flygdag + paxflygning med Tp 79

Denna flygdag är en av dem jag kommer ihåg särskilt mycket. Det är första, och hitintills enda, gången som jag anländer till en flygdag luftledes. Anledningen till detta är att Flygvap-net ska fasa ut sina Tp 79 Douglas C-47 Skytrain (Douglas DC-3) och erbjuder region-avdelningarna i Svensk Flyghistorisk Förening att bjuda medlemmarna på en flygtur i någon av de sista maskinerna som är i tjänst. SFF Blekinge har önskemål om att få flyga med dem till och från jubileumsflygdagen på F 16 28/8 1983. Önskemålet godkännes och vi är ett glatt gäng flygnördar som på F17 äntrar 79003 tidigt på morgonen.

Efter landning blev det tid till att först och främst besöka markutställningen. Vid den här tiden var ju flygplanen det som var mest intressant. Utställda 37 Viggen med full? vapenarsenal utlagd runt om flygplanen.

De två sista Tp 79:orna är på plats och en given programpunkt är ett Grand Farewell.

På den civila sidan får vi bl a en uppvisning av SAAB-Fairchild SF-340, registrering SE-ISA, prototypen c/n 340A-002, som hade sin jungfruflygning drygt tre månader innan flygdagen. Mer civilt var en Fokker F-28 Fellowship från Linjeflyg, registrering SE-DGK.

Övriga uppvisningspunkter är intressanta, men som jag skrivit tidigare är mitt tele-objektiv inte lämpligt att använda vid detta tillfälle. Tar bara några bilder att ha som minne. Team 60 är givna vid en flyguppvisning, men defileringen av tolv 35 Draken och nio SK 60 är mäktig.

Hemresan från flygdagen blir minnesrik. Vi får flyga med 79004, som är inredd med flygstolar. Den minnesbild som sitter kvar än idag, är när vi efter start från F16, tittar ner på E4 mot Stockholm. En enda lång kö av bilar, något som känns självklart när, enligt FlygvapenNytt, fler än 80 000 människor samlas på ett ställe.

Det här inlägget postades i Flyg, Flygdagar, Flygplan, Quintus 72 - SFF Blekinge. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s